BARCELSONA 2.0

BARCEL(S)ONA és un recorregut per l'entorn acústic de la ciutat des de la perspectiva creuada de la musicologia transcultural, les ciències socials, l'ecologia i l'art. Un experiment transdisciplinar nascut d'experiències de documentació, reflexió i creació arreu del paisatge sonor de Barcelona realitzades entre 2010 i 2016. La seva primera versió va ser creada per al Festival Vèrtex; aquesta és la versió renovada i actualitzada en 2016 per Festival Vilamon, BARCELSONA 2.0.

La instal·lació es compon de quatre muntatges sonors, un per cada enfocament - "Natura", "Cultures", "Músiques" - i l'últim representant el creuament conceptual entre diferents mirades i "Síntesi" de la diversitat sonora de Barcelona. A la versió 2.0 es modifica l'ordre, el contingut, la durada i la forma d'escoltar els muntatges. "Natura", ara difosa per altaveus, es troba al principi del recorregut i agrega components visuals. "Cultures" i "Músiques" passen a ser "Minute Soundscapes", muntatges breus i de més fàcil escolta. "Síntesi" agrega noves imatges i cacofonies urbanes. 

Els materials sonors seleccionats inclouen enregistraments propis, sons de Freesound (CC0), performances, gravacions d’arxiu i públiques, enregistraments científics i gravacions de difusió comercial. L’edició sonora s’ha limitat al tall i muntatge de fragments i a la regulació dels volums; amb poques excepcions, s’ha evitat l’ús d’efectes.

Les dades sobre la població estrangera resident provenen de http://www.idescat.cat, i dels informes públics de l’Ajuntament de Barcelona. La font principal dels enregistraments d’interès etnomusicològic és l’antologia “Le Chant du Monde”, CNRS - Musée de l’Homme, 1996. Pel que fa als cants d’ocells, el text amb enregistraments de referència és “Ocells de Barcelona” d’Eloïsa Matheu, Ajuntament de Barcelona, 2005. 

Aquí podeu escoltar les 2 versions.



BARCEL(S)ONA és un recorregut en 4 etapes per l’entorn acústic de la ciutat des de la perspectiva creuada de la musicologia transcultural, les ciències socials, les ciències naturals i l’art.


BARCEL(S)ONA és un recorregut per l’entorn acústic de la ciutat des de la perspectiva creuada de la musicologia transcultural, les ciències socials, les ciències naturals i l’art. És un experiment de difusió que neix d’una sèrie d’experiències de documentació, reflexió i creació arreu del paisatge sonor de Barcelona realitzades entre 2010 i 2014.

Es compon de tres muntatges sonors, un per cada enfocament, i d’una composició audiovisual, creuament conceptual i síntesi de la diversitat sonora de Barcelona.

Els materials seleccionats incloue n enregistraments propis, sons de Freesound, performances en viu, gravacions d’arxiu i públiques, enregistraments científics i de difusió comercial.

La selecció dels materials s’ha efectuat privilegiant alguns criteris:

1.Diversitat: cultural, de gustos, procedències,

sonoritats, llocs, moments, contextos així com de tipus, tècnica, natura, protagonistes i realitzadors dels enregistraments.

2.Representativitat: sons que corresponen a cultures o espècies animals significativament presents a la ciutat.

3.Enfocament èmic: enregistraments fets i/o escollits per membres de les cultures representades.

4.Geolocalització: enregistraments fets a Barcelona i als països d’origen dels protagonistes, enregistraments naturals fets a espais urbans, parcs i platges.

L'edició s'ha limitat al tall i muntatge de fragments i la regulació dels volums; la mateixa qualitat del so explica el context, la intenció, l’emoció de cada fragment i la presència o ausència de micròfons i amplificadors



MUSIQUES

“Músiques" és un muntatge de 46 fragments musicals procedents de les cultures estrangeres més nombroses o “ressonants” de la ciutat: una pseudoràdio accelerada i sintonitzada a vàries estacions alhora, que es crea a partir de de la composició demogràfica de la ciutat per representar les cultures musicals dels estrangers residents i la interacció entre cultures sonores a Barcelona.

Com a l’entorn acústic real, a la peça es barrejen contextos, estils i gustos, autenticitat i clixé; així mateix, s’alternen músiques comercials o difoses pels mitjans de comunicació, músiques en viu que acompanyen esdeveniments festius, socials o religiosos, enregistraments èmics i d’interès etnomusicologic, músiques mestisses i altres sons d’instruments del món que s’aprecien, s’escolten o es toquen a Barcelona.

Els enregistraments seleccionats corresponen a les primeres 12 nacionalitats estrangeres més representades a Barcelona en 2014; també s’escolten altres músiques de la ciutat i dels paisos d’origen de la població estrangera.

Per Itàlia sona la guitarra sarda preparada del músic- lutier Paolo Angeli, intercalada amb clixés de s de cançons de Celentano i Cutugno. L’Arif Lohar en concert a la Plaça dels Angels, la música espiritual dels Sindhi i altres fragments comercials que potser hem escoltat al supermercat del barri representen Pakistan. De Xina s’escolten fragments de la Opera de Pequín i una peça clàssica per erhu enregistrada al Poblenou. La veu del Marroc és aquella de l’Imad Amrah per Or Verd; chants en rond i jazz manouche representen França; per Romania s’alternen folk comercial, interpretacions de grups locals i fragments de gravacions científiques.

La varietat de les músiques de Filipines explica històries d’intercanvis entre Àsia i Espanya; representen els paisos d’Amèrica Llatina danses i instruments tradicionals del Perú i Bolívia, cants de carnaval de l'Equador, fragments de salsa colombiana i altres músiques que acompanyen les moltes festes nacionals que se celebren a Barcelona.

Als sons de les 12 comunitats més nombroses s’afegeixen altres músiques de la Barcelona intercultural, com ara el so de l’harmònium al temple Sikh del Raval, la coral de Casa Àsia, el ritme d’un tombak persa, les veus de dues noies de S. Andreu que canten una cançó sud- africana i el conjunt de música balinesa Gamelan Penempaan Guntur.

CULTURES

“Cultures” es compon de 45 fragments sonors escollits entre gravacions fetes a Barcelona per membres de cada cultura representada i enregistraments de camp propis. S’hi escolten sons relacionats amb espais domèstics, familiars, socials i comunitaris, sons del carrer, del treball, de l’aprenentatge, de l’esport, enregistraments de llengües i accents i en general sons que representen els llocs, les activitats, les identitats i les formes d’escoltar de les persones de diferents cultures que viuen a Barcelona. Predomina la veu: recitacions poètiques, anuncis d’altaveu, classes d’idiomes, jocs de nens, conversacions mono i multilingües en àrab, xinès, panjabi, urdú, bangla, rus, persa, tagàlog, bicol, italià, francès, alemany, portuguès, català i castellà amb accents força diferents.

La peça inclou enregistraments recollits a Barcelona a l’àmbit de projectes diferents, en particular enregistraments pujats a Freesound per Barceloneta Sonora i El So de les Cultures (tag #elsodelescultures).

Aquests darrers sons provenen d’una sèrie d’activitats de mapeig sonor intercultural fetes amb Sons de Barcelona i Phonos MTG (UPF) en col·laboració / amb el suport de Obra social La Caixa, Casa Asia, Programa Barcelona Interculturalitat i altres entitats: en ordre cronològic, un taller amb les dones d’India, Pakistan, Bangladesh de l’associació Sukhmani al Paral·lel (2012), un taller amb la comunitat filipina de l’esglèsia de St James the Lesser al Guinardó (2013), la sèrie de tallers El So de les Cultures fets amb instituts de S. Andreu, Nou Barris, La Ribera i amb la fundació Mescladís (2014), i Sons de la Barcelona Intercultural, actualment en curs a diferents barris. Durant aquestes activitats, persones de diferents orígens i perfils enregistren els sons de la seva vida diària i allò que representa acústicament la pròpia identitat o la diversitat cultural de Barcelona; els sons recollits es comparteixen al mapa sonor de Freesound.

Aquests sons, contrapuntats per ulteriors enregistraments fets amb l’objectiu de representar l’espai acústic de la Barcelona intercultural segons el punt d’escolta dels seus protagonistes, constitueixen el material principal de la peça. Destaquen tres elements procedents de l’obra idRadio de Xavier Bonfill, també realitzada amb sons del projecte #elsodelescultures, i, al centre de la peça, un so que porta un eco afegit: la veu d’una noia de 15 anys que recita un text sobre el viatge en àrab, francès, italià, anglès, castellà i català que ella mateixa ha compost, enregistrat i pujat a l mapa sonor. La peça s’acaba amb les veus de Dilora i Ouzman d’Uzbekistan i Senegal en prèstec des de la peça col·lectiva El So de les Cultures realitzada amb el grup multicultural Mescladís pel Festival Mixtur 2014.

      

NATURA

La peça “Natura” combina cants d’ocells, sons de mascotes i altres sons naturals enregistrats a diversos espais de la ciutat: entorns urbans, parcs i jardins, platja i cel.

Que s’escoltaria a Barcelona si només sonés la natura? Aquesta composició és una interpretació creativa dels materials i coneixements que el treball de documentació de la Eloïsa Matheu, biòloga experta en sons de la natura, está aportant a l’estudi del paisatge sonor de Barcelona i del món. Els seus enregistraments en constitueixen el material de base, juntament amb sons de Freesound i altres gravacions de camp i comercials.

Al fi de la composició s’han escollit fragments sonors amb perfils rítmics i melòdics peculiars; tanmateix, s’ha donat prioritat als cants d’ocells més comuns a la ciutat així com als elements sonors que més en caracteritzen l’entorn acústic natural.

A l’espai acústic de la ciutat s’alternen, segons les hores i les estacions, els cants i reclams d’una multitud espècies d’aus. Orenetes, pardals, estornells, coloms, tòrtoles turques, gavians i gavines, merles, gralles, garses i cotorres acompanyen els nostres passos per la ciutat. Si afinem l’escolta i ens apropem a espais específics, reconeixerem més espècies: el pit roig, el tallarol de casquet, la cuereta, les mallarengues, el verdum, rapinyaires com el xoriguer i el falcó pelegrí, les colònies residents de bernats pescaires i martinets blancs i la mítica / mística puput.

A la ciutat també s’escolten una varietat d’espècies en captivitat: a les cases i als carrers miulen i lladren les mascotes, als balcons s’entrenen els canaris i les veus rítmiques i greus dels calaos del zoo semblen invitar a espetegar els dits i ballar.

....


Agraiments especials als autors i intèrprets que han prestat les seves obres a BARCEL(S)ONA: Paolo Angeli que representa Itàlia a la peça “Músiques”; Eloisa Matheu, per què la majoria dels ocells de la peça “Natura” venen del seu “Ocells de Barcelona”Xavier Bonfill per els sons de idRadio i Nabila Zafri, 4rt de ESO al IES Flos i Calcat, per la seva composició en català, castellà, arab, francès, anglès i italià a “Cultures”; Rafael Caro per tocar l’erhu a les peces “Músiques” i “Síntesi”;Imad Amrah, Ivan Santa i els autors de Or Verd per prestar-me la part en àrab de “Venus”; el conjunt Gamelan Penempaan Guntur per prestar els enregistraments en viu de Gilak Baris i Hujan Mas (enregistrades respectivament a l'Auditori de Barcelona i al Museu de la Música); els participants dels tallers #elsodelescultures pels seus enregistraments èmics, tots els amics i professionals que han col.laborat o suportat aquest treball d’alguna forma i tots aquells que fan de Barcelona una ciutat que sona be.

....


CREDITS


FREESOUND


S: Turko, tayik y castellano.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Ousman Ramble.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Molvi praying in a mesque MN.wav by joangilbardaji | License: Attribution
S: Kenjutsu_DojoBadrena_Grelda.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: nenas chinas dibujando.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: Cantar en Punjabi.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: Canción relijiosa.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: leer un poema chino_yishizhang.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: Moroccan girl talking in arabic MN.wav by joangilbardaji | License: Attribution
S: Telephone call tagalog by joangilbardaji | License: Attribution
S: Chico cantando en arabe.wav by IESPAUCLARIS | License: Attribution
S: SOL Resham.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution Noncommercial
S: VN africa.wav by joangilbardaji | License: Attribution
S: Jeenet_Bengali_alphabet_class.WAV by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: El so de les cultures - Mixtur by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: On the table by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Interruptor rellotge - Foley.mp3 by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Lluna.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Tempesta - Foley.mp3 by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Aplausos.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Eddy caminando por el barro.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: ciao ciao.mp3 by Nighteller | License: Creative Commons 0
S: Piano nuevo.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Eddy convsersacion metro flores.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Italian ABC by sergeeo | License: Attribution Noncommercial
S: Partido de básquet.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Fabrica - Foley.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Cafe - Foley.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Hola, masaje.wav by barcelonetasonora | License: Attribution
S: San Juan - Languages -.wav by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Beach Lane by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Indian guy sweeping.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Mojitos? by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Barcelona_Aeropuerto de Barcelona_Vertrek vlucht_Pakistan International Airlines 793_naar Chicago; reizigers aub naar gate 55_131010.WAV by lex1975 | License: Attribution Noncommercial
S: barcelona_pakistan.wav by digarna | License: Creative Commons 0
S: Hilari Salvador - Salud, dinero y amor + Football.wav by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Recitar la poesía.mp3 by sonsbcnintercultural | License: Attribution
S: conversación con amigos chinos de Beijing.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: Conversación Punjabi.wav by CasaAsiaSons | License: Attribution
S: VN Alemany.wav by joangilbardaji | License: Attribution
S: A conversation in a musulman family MN.wav by joangilbardaji | License: Attribution Noncommercial
S: Classe de Ffrancès-ABC-AGT.wav by joangilbardaji | License: Attribution
S: Hablando con mis amigos chinos. by IESPAUCLARIS | License: Attribution
Noncommercial

S: Basket - Jerome (idRfr004) by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: Rambla - Ousman (idRfr006) by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: Barro - Eddy (idRfr009) by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: Malayka playing - Yasmin (idRsw010) by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: idRL02_street_v2.wav by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: idRL04_voice/speech_B by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial

S: idRL03_voice:speech_A_v2.wav by xavierbonfill | License: Attribution 

S: Conreverbsación CasaAsia (idRfx001) by xavierbonfill | License: Attribution Noncommercial
S: Lenguas.wav by flosicalcat59 | License: Attribution
S: Fuente_collserola_bcn.aiff by juan pablo escobar plaza | License: Creative Commons 0
S: yowl a dog.mp3 by winsx87 | License: Creative Commons 0
S: Cat meowing x5 by peridactyloptrix | License: Creative Commons 0
S: Two cats eating soft food by bmechtley | License: Creative Commons 0
S: Dad Bicol English.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Girls.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Conversación en tagalog.wav by sonsdebarcelona | License: Attribution
S: Calao Terrestre 01 by FestaCienciaTecnologia | License: Attribution
S: Calao Terrestre 02 by FestaCienciaTecnologia | License: Attribution
S: Batucada.wav by barcelonetasonora | License: Attribution
S: African dance presentation by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Megaphone: multilingual announce by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Megaphone: enfant perdu by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Sea - Beach.wav by barcelonetasonora | License: Attribution
S: Plaça barceloneta 2.wav by barcelonetasonora | License: Attribution Noncommercial
S: Ensayo,tar y canto.mp3 by sonsbcnintercultural | License: Attribution 
S: Ruskii.wav by flosicalcat59 | License: Creative Commons 0
S: Despedida en Portugues.wav by flosicalcat59 | License: Attribution