Creació col.lectiva d'un mapa sonor intercultural de Barcelona a Freesound ...

BARCEL(S)ONA - Cultures (2/4)
Segona peça sonora de la instal.lació BARCEL(S)ONA (4 peces), “Cultures” es compon de 45 fragments sonors escollits entre gravacions fetes a Barcelona per membres de cada cultura representada i enregistraments de camp propis. S’hi escolten sons relacionats amb espais domèstics, familiars, socials i comunitaris, sons del carrer, del treball, de l’aprenentatge, de l’esport, enregistraments de llengües i accents i en general sons que representen els llocs, les activitats, les identitats i les formes d’escoltar de les persones de diferents cultures que viuen a Barcelona. Predomina la veu: recitacions poètiques, anuncis d’altaveu, classes d’idiomes, jocs de nens, conversacions mono i multilingües en àrab, xinès, panjabi, urdú, bangla, rus, persa, tagàlog, bicol, italià, francès, alemany, portuguès, català i castellà amb accents força diferents.

La peça inclou enregistraments recollits a Barcelona a l’àmbit de projectes diferents, en particular enregistraments pujats a Freesound per Barceloneta Sonora i El So de les Cultures (tag #elsodelescultures). Aquests darrers sons provenen d’una sèrie d’activitats de mapeig sonor intercultural fetes amb Sons de Barcelona i Phonos MTG (UPF) en col·laboració / amb el suport de Obra social La Caixa, Casa Asia, Programa Barcelona Interculturalitat i altres entitats: en ordre cronològic, un taller amb les dones d’India, Pakistan, Bangladesh de l’associació Sukhmani al Paral·lel (2012), un taller amb la comunitat filipina de l’esglèsia de St James the Lesser al Guinardó (2013), la sèrie de tallers El So de les Cultures fets amb instituts de S. Andreu, Nou Barris, La Ribera i amb la fundació Mescladís (2014), i Sons de la Barcelona Intercultural, actualment en curs a diferents barris. Durant aquestes activitats, persones de diferents orígens i perfils enregistren els sons de la seva vida diària i allò que representa acústicament la pròpia identitat o la diversitat cultural de Barcelona; els sons recollits es comparteixen al mapa sonor de Freesound.

Aquests sons, contrapuntats per ulteriors enregistraments fets amb l’objectiu de representar l’espai acústic de la Barcelona intercultural segons el punt d’escolta dels seus protagonistes, constitueixen el material principal de la peça. Destaquen tres elements procedents de l’obra idRadio de Xavier Bonfill, també realitzada amb sons del projecte #elsodelescultures, i, al centre de la peça, un so que porta un eco afegit: la veu d’una noia de 15 anys que recita un text sobre el viatge en àrab, francès, italià, anglès, castellà i català que ella mateixa ha compost, enregistrat i pujat a l mapa sonor. La peça s’acaba amb les veus de Dilora i Ouzman d’Uzbekistan i Senegal en prèstec des de la peça col·lectiva El So de les Cultures realitzada amb el grup multicultural Mescladís pel Festival Mixtur 2014. 

Sons de la Barcelona Intercultural

Com sona Barcelona? La vida als nostres barris és plena de sons que expressen la gran diversitat dels veins i veïnes que hi conviuen. Aquest taller ens convida a escoltar l'entorn, explorar la diversitat del barri i gravar els sons del nostre dia a dia. A través del so reflexionarem sobre la identitat i la diversitat, i amb els enregistraments realitzarem composicions col·lectives d’art sonor i crearem un Mapa Sonor de la Barcelona Intercultural a Freesound.org. Tallers gratuïts. Inscriu-te al Centre Cívic. 

La Direcció d'Immigració i Interculturalitat, en el marc del Programa BCN Interculturalitat, inicia conjuntament amb l'ICUB i la Universitat Pompeu Fabra el projecte “Sons de la Barcelona Intercultural”  impulsat a quatre territoris de la ciutat: Guinardó, Besós, Ciutat Vella i Nou Barris. 

Es tracta d’un seguit de tallers gratuïts, que es desenvoluparan entre octubre de 2014 i febrer de 2015. Aquests tallers conviden a reflexionar sobre la identitat i la diversitat a través de l’escolta activa dels sons característics de diferents espais de la ciutat, i el seu enregistrament.

“Sons de la Barcelona Intercultural” és una oportunitat per crear espais per el coneixement mutu i la interacció entre persones d’orígens culturals diversos alhora que reconeix la gran diversitat dels nostres barris a través de l’exploració i descoberta dels seus sons particulars, que els hi donen una identitat única i els defineixen. En els tallers realitzats als Centres Cívics dels territoris esmentats, es recollirà un ampli ventall de realitats i experiències de la vida quotidiana a través dels sons que generen persones i comunitats de diversos orígens que conviuen a la ciutat. 

Tallers El So de les Cultures

Tallers Phonos / Sons de Barcelona amb el suport de l'Obra Social La Caixa en instituts i a Casa Asia.

Instal.lació sonora El so de les cultures al Festival Mixtur.

Sonar 2014 L'artista Xavier Bonfill presenta idRadio, obra sonora interactiva realitzada amb sons dels tallers El so de les Cultures.

Viatges Musicals

Tallers de musicologia transcultural. 

Taller docentes

LA MUSICA NELL'EDUCAZIONE ALL'INTERCULTURALITA - FORMAZIONE INSEGNANTI

Gli insegnanti si confrontano oggi con l’esigenza di inserire nei percorsi didattici elementi di educazione all’interculturalità che facilitino l’integrazione di ragazzi di origine straniera, la comprensione del mondo in dialettica locale-globale da parte delle nuove generazioni e lo svecchiamento di curricula scolastici talvolta inadeguati alla diversità che contraddistingue la realtà sociale. Más
Tallers Sons de Barcelona - Casa Asia

Taller de so i interculturalitat amb les dones de l'associació Sukhmani Indian Association, 2012.
Taller de so i interculturalitat amb els joves filipins de la comunitat St. James the Lesser.

Muslim World Music Day

Muslim World Music Day is an online effort to identify and catalog all the recordings of Muslim music in the world. It will remain active as an online resource to make this culturally significant body of work readily available to people around the globe for study and enjoyment. 2011.