Barceloneta Sonora és un projecte participatiu d’investigació artística i antropològica sobre els sons del barri de la Barceloneta. Inclou un mapa sonor del barri, tallers, exposicions, rutes sonores i recerca arreu del so com a patrimoni immaterial. Aquí podeu escoltar el mapa sonor:

Entorn acústic i patrimoni immaterial

Cada paisatge sonor és el resultat de diversos components que tenen un valor simbòlic per a la comunitat: així mateix, el paisatge sonor de la Barceloneta representa un preciós patrimoni d’informacions i emocions. Escoltar i estudiar l'entorn acústic és una oportunitat per valoritzar la cultura immaterial del territori i una manera per comprendre, promoure, connectar la multiplicitat de persones llocs, esdeveniments, valors i comportaments que constitueixen la identitat del barri. 

Mapa sonor

Dins del projecte Barceloneta Sonora es realitzen differents activitats connectades amb el so. Ja que es tracta d'un projecte participatiu, la gran majoria es realitza en col.laboració amb veins i veines, entitats i institucions, artistes, professionals i qui vulgui participar. També s'efectuen enregistraments de camp "lliures" per documentar moments, esdeveniments i característiques específiques del paisatge sonor de la Barceloneta.

Els enregistraments es pujen a Freesound, una plataforma internet que permet a qualsevol usuari de pujar i baixar sons i també de geolocalitzar-los i afegir informacions útils per la seva interpretació.

Al mapa sonor que veieu en aquesta pàgina apareixen totes les gravacions del Freesound fetes al barri de la Barceloneta. Cliqueu als globos vermells per escoltar-les i cliqueu al títol de cada enregistrament per llegir-ne la descripció.

Al mapa trobareu enregistraments de camp lliures, gravacions connectades amb activitats creatives i una varietat d'enregistraments temàtics organitzats en packs. Per exemple hi trobareu el pack de Memòries Sonores, veus dels habitants del barri explicant els sons que s'ecoltaven en passat a la Barceloneta i altres packs d'enregistraments: la processó de la Verge del Carme, els Cors Muts, els sons de la Biblioteca, els sons del port dels pescadors ...


Muntatges sonors

No tots els enregistraments están al mapa. Molts enregistraments estàn a l'arxiu, ja que per raons de temps de treball i d'estandar de qualitat només és possible editar, pujar descriure'n una petita selecció. Per facilitar la diffusió i el coneixement del treball de documentació dels sons del barri, es realitzen muntatges sonors. Ja que aquests muntatges tenen caràcter different dels enregistraments de camp, es publiquen a una pataforma different: el Soundcloud.

Molts dels muntatges publicats al Soundcloud, i en particular els "minute soundscapes", formen part d'un projecte paral.lel de documentació creativa: son peces que concentren en un mínim de temps un máxim d'informacions i emocions. L'objectiu és d'arribar al públic de forma incisiva i sense abusar de la capacitat de cadascú de mantenir l'estat d'escolta conscient. Al Soundcloud també es troben muntatges creats en col.laboració amb els artistes del Planeta Barceloneta.

Soundwalk BCN

Els sons del barri també son protagonistes de visites guiades especials: les rutes Soundwalk BCN que comencen al barri veí, el Born, i arriben al Passeig Marítim, passant per varis carrers de la Barceloneta. Aquestes rutes inclouen exercicis d'escolta atenta de l'entorn sonor en viu, experimentacions acústiques de differents espais i l'escolta de muntatges sonors que relaten històries i detalls del territori i els seus habitants.

Exposicions i divulgació

Barceloneta Sonora també "sona" en una varietat d'exposicions i instal.lacions individuals i col.lectives. En 2013 "Barceloneta Sonora" va ser el títol i el tema d'una exposició realitzada al Centre Cívic Barceloneta i la Biblioteca Barceloneta La Fraternitat, durant la qual més de 30 artistes van interpretar el paisatge sonor del barri amb tècniques i estils differents. El catàleg permanent de l'exposició d'art Barceloneta Sonora es troba a la  Web Barceloneta Sonora. 

A l'ámbit del projecte Barceloneta Sonora també es realitzen tallers, conferències i cursos de different format per a tot tipus de públic i nivell: de tallers sonors de música, foley, art sonor i paisatge sonor per a nens, gent gran i públic general, a cursos i conferències de nivell universitari a formacions per a especialistes i professionals.

Lectures sonores

Dins del projecte Barceloneta Sonora la lectura té un paper molt especial. La col.laboració amb la Biblioteca Barceloneta La Fraternitat i les activitats realitzades amb el Grup de Lectoescriptura del Casal de Gent Gran de la Barceloneta han portat a la producció de molts àudios narratius. A més a més, ens agrada interpretar obres de poesia a través dels seus sons. A la pàgina Lectures es poden escoltar, per exemple, la sonorització de la Divina Comèdia de Dante i d'unes poesies d'Enric Casasses, així com  les postals sonores de l'éxposició "Mirant en Papasseit" i alguns dels treballs de lectura sonora fets a la Biblioteca amb els alumnes de les escoles Mediterrània i A. Galí. I a la pàgina Textos de la web Barceloneta Sonora es pot llegir una selecció de textos connectats amb els sons de la Barceloneta.

Natura sonora

La Barceloneta gaudeix de la presència de varies especies d'ocells, incloent aquelles que viuen als parcs i jardins, aquelles típiques de l'espai urbà i per suposat les espècies marítimes. A la pàgina Natura la bióloga acústica Eloisa Matheu, en col.laboració amb Barceloneta Sonora, explica en un vídeo quines especies d'aus es poden escoltar al barri. 

Artesania sonora

Barceloneta Sonora proposa al públic peces d'artesania sonora, com ara collars, samarretes i bosses serigrafiades a mà amb el logo (la forma d'onda sonora que resulta quan es pronuncia la paraula "Barceloneta"), bisuteria feta amb eines per l'escolta (auriculars, jack), CDs de sons del barri i altres creacions.

Finançament del projecte

El projecte Barceloneta Sonora va nèixer en 2012 gràcies a la beca Territori (Centre Cívic Barceloneta). Des de llavors no té cap ingrés que no siguin honoraris per encàrrecs específics (realització de tallers, exposicions, performances, passejades sonores, etc). 

Tot i aixì, des de 2012 s'han realitzat amb regularitat enregistraments i actualitzacions del mapa sonor, i s'han mantingut actives les xarxes socials, la recerca i el treball de diffusió arreu de l'escolta atenta dels sons del barri.

Podeu donar support fent una donació,subvencionant un taller/exposició/activitat sonora, adquirint creacions d'artesania sonora,  participant a les rutes sonores i altres activitats obertes al públic, clicant "M'agrada" al Facebook de Barceloneta Sonora, col.laborant amb els vostres sons o fent conèixer el projecte a més persones. Gràcies!Xarxes socials

Podeu seguir totes les actualitzacions de Barceloneta Sonora a la pàgina Facebook Barceloneta Sonora.

Agraiments

Gràcies per la col.laboració i el suport: Planeta Barceloneta, Biblioteca Barceloneta La FraternitatCentre Cívic Barceloneta, CB1761, Postgrau en Antropologia Social i Cultural UAB (estudiants en pràctica 2013 i 2014), Phonos MTG, Sons de Barcelona, Institut d'Humanitats, UOC, CCCB, Eloisa Matheu, Grup de Dones de Lectoescriptura, amics/gues, veins/es del barri.